მცენარეები კურორტზე – სამკურნალო მცენარეების ბაზარი ბორჯომში - ბუსმანი, რაინერ ვ.; პანიაგუა სამბრანა, ნარელ ი.; სიხარულიძე, შალვა; კიკვიძე, ზაალ; ქიქოძე, დავით; ჭელიძე, დავით; ბაცაცაშვილი, ქეთევან; ჰარტი, რობი ე. (Ethnobotany Research and Applications, 2020)
კურორტ ბორჯომის სამკურნალო მცენარეების ბაზარს უფრო ფართო პროექტის — საქართველოს ეთნობოტანიკური ინვენტრიზაციის — ფარგლებში 2013 წლიდან ვსწავლობდით. ბორჯომში სამკურნალო მცენარეებით მოვაჭრეები ძირითადად ყიდდენ ერთსა და იმავე მცენარეულ სამკურნალო ნაკრებებს. თუმცა ცალკე აღებული ეს მცენარეები არ იყიდებოდა. საერთო ჯამში 17 მცენარეული ნაკრები აღვრიცხეთ. მოვაჭრეები ამბობდნენ, რომ მცენარეები მათ მიერ გროვდებოდა ბორჯომსა და მიმდებარე რაიონებში და, რომ ნაკრებები შინ მზადდებოდა. მიუხედავად იმისა, რომ სამკურნალო მცენარეების ნაკრებები ბორჯომში კარგად გაკონტროლებული და სტანდარტიზებული ჩანდა, ამ ნაკრებების შემადგენელი ნაწილების დაცალკევებამ აჩვენა, რომ ფხვნილებში იყო უცხო მინარევები - ისეთ მცენარეთა ნაწილები, რომლებიც არ იყო მითითებული ეტიკეტზე, ან აკლდა ის კომპონენტები, რომლებიც ეტიკეტზე იყო მოცემული. ჩვენი კვლევა აჩვენებს, რომ ბაზრებზე ბუნებრივი წამლებით ვაჭრობა შეიძლება გარკვეულ საფრთხეს შეიცავდეს და საჭიროა დიდი სიფრთხილის გამოჩენა ამ წამლების - ალოპათიური თუ ალტერნატიული - გამოყენებისას. ყველა მცენარისათვის ლათინური დასახელების გარდა მოცემული გვაქვს ქართული სახელებიც.